slider2
slider3
slider4
slider5
PlayPause
previous arrow
next arrow

OMFT

Wij kunnen u of uw kind helpen als:

  • het duimen, vingerzuigen, liplikken of speengebruik niet af kan leren terwijl het ouder is dan 3 jaar
  • steeds de mond open heeft staan als het niet praat
  • de tong laag in de mond of tegen de tanden heeft liggen
  • met de tong tegen of tussen de tanden praat of slikt waardoor het gebit afwijkingen kan gaan vertonen
  • een beugel krijgt, maar een verkeerde slikbeweging de juiste werking van de beugel tegenhoudt

Een tandarts of orthdontist kan een kind verwijzen naar logopedie in verband met afwijkende mondgewoonten. Mondademen, tondpersen, slissen en duim- en vingerzuigen (en spenen) zijn voorbeelden van afwijkende mondgewoonten. Afwijkende mondgewoonten kunnen het evenwicht tussen lip-en mondspieren onderling verstoren en invloed hebben op de stand van de tanden en kiezen.

Gespecialiseerde logopedisten kunnen – net als een tandarts, orthodontist of kaakchirurg – door middel van onderzoek het verband tussen de afwijkende spierfuncties en de gebitsstand bepalen. De afwijkende mondgewoonten worden afgeleerd waarna zij kunnen starten met Oromyofunctionele therapie (OMFT). Door middel van OMFT werken zij aan het herstellen van het evenwicht van de lip- en tongspieren en wordt de goede slik aangeleerd met verschillende soorten eten en drinken. Door een goede samenwerking met de tandarts of orthodontist kan de logopedist tijdens de behandeling contact houden over de voortgang van de behandeling.

Linda Kries-Tuin en Charity Wetsteen hebben allen de post HBO opleiding OMFT gevolgd en zijn daarom gespecialiseerd in OMFT behandelingen.